Oorsprong Familienaam Van de WAL

De familienaam “van de Wal” is meest waarschijnlijk een toponiem, een naam afgeleid van een plaats, in ons geval, een wal. Een “wal” is een rug van opgeworpen aarde beplant met hakhout.

In het prachtige buitengebied van Spoordonk is dit geen uitzondering. Het landschap is een zeer gevarieerd met unieke landgoederen, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heidevelden, prachtige bolle akkers. Landelijke beekdalen en plantrijke vennen wisselen elkaar af.

Via Oost-, West- en Middelbeers en Spoordonk baant het water van De Beerze zich al kronkelend een weg door het landschap. Reden te over om de afkomst “van een Wal” te verklaren.

Onze voorvaderen gebruikten deze toponiem vanaf het begin van de 17 de eeuw als vaste familienaam. In de beginfase wordt de naam op verschillende manieren geschreven.

Aangezien de D(oop)T(rouw)B(egrafenis) boeken in Oirschot beginnen in 1575 is het moeilijk verdere voorvaders te achterhalen.

Het was een typisch Brabantse katholieke familie, waarvan er in het zuiden zovele zijn: kleine boeren met veel kinderen.