Henry van de Wal werd in 1951 te Oss geboren. Al tijdens zijn middelbare schooltijd werd hij aangetrokken tot tekenen en schilderen. In 1968 maakte hij zijn eerste olieverfschilderijen.

Uit zijn bewondering voor de mens en affiniteit met de natuur is ook zijn medische belangstelling gekomen. Hij studeerde medicijnen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en specialiseerde zich in het St. Radboud Ziekenhuis tot hart-, longchirurg. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar kinderhart- en longchirurgie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.

Zijn artistieke thuis is de wereld van de Franse impressionisten. De algemene tendens van zijn werk is realistisch en de techniek expressionistisch. Zijn stijl is direct, ongecompliceerd en veelkleurig. Hij werkt in brede toetsen en verfstreken die elkaar vaak overlappen of als segmenten van een mozaïek scherp tegen elkaar aangezet worden.
Met enige regelmaat schildert hij ook in Zuid Frankrijk.

Met grote uitdrukkingskracht schildert hij bij voorkeur landschappen, portretten en modellen, bloemen en stillevens en dieren .

Hij exposeert sinds 2003.

Wanneer u geïnteresseerd bent in een van zijn werken, schroom dan niet om een bod uit te brengen.

U kunt altijd contact met hem opnemen, Email henry@vandewal.eu